시간 제한메모리 제한제출정답맞힌 사람정답 비율
1 초 1024 MB27211672.727%

문제

En robotdammsugare städar i en rutnäts-formad lagerlokal, där tunga lådor ligger på vissa rutor. Dammsugaren styrs av en sekvens av kommandon: upp ("^"), höger (">"), ned ("v"), vänster ("<"). När roboten får ett kommando åker den så långt den kan i den riktningen tills en låda är i vägen. Varje ruta robotdammsugaren någon gång befinner sig på städas, inklusive rutan den börjar på. Givet hur lagerlokalen ser ut, robotens startposition och en sekvens av kommandon, avgör hur många olika rutor som kommer ha städats när sekvensen är klar.

입력

  • Den första raden innehåller tre heltal: $R$ ($3 \le R \le 2000$) och $C$ ($3 \le C \le 2000$), antalet rader och kolumner i den rutnäts-formad lagerlokalen, samt $N$ ($1 \le N \le 2000$), längden på kommandosekvensen.
  • Den andra raden innehåller en $N$ lång sträng bestående av "^", ">","v","<", kommandosekvensen som skickas till roboten.
  • De följande $R$ raderna utgör en beskrivning av hur den rutnäts-formad lagerlokalen ser ut. Den $i$:te av dessa rader innehåller $C$ tecken som beskriver hur den $i$:te raden ser ut. Varje tecken är antingen en punkt "." om en ruta är tom, en fyrkant "#" om rutan innehåller en låda eller "O" om rutan är robotens startposition. Det är garanterat att exakt en ruta innehåller "O". Dessutom är det garanterat att alla rutor längst kanten av rutnätet är "#".

출력

Skriv ut ett heltal -- antalet olika rutor som städas av roboten.

예제 입력 1

5 5 4
v>^v
#####
#O#.#
#...#
##..#
#####

예제 출력 1

6

예제 입력 2

6 7 7
>>^<v><
#######
#.#.#.#
#.....#
#.....#
##O..##
#######

예제 출력 2

12

예제 입력 3

3 12 3
<<<
############
#.#.....O.##
############

예제 출력 3

6

예제 입력 4

8 10 14
<v>^<v>v<^^><>
##########
#.#......#
#....#...#
##......O#
#........#
#..#.....#
#....#...#
##########

예제 출력 4

33

출처

Olympiad > Swedish Olympiad in Informatics > 2021 > Online Qualification B번

  • 문제를 만든 사람: Fredrik Ekholm